Olejové barvy Michael Harding - často kladené dotazy (FAQ)

18. 7. 2024 | Články

Chcete se o špičkových olejových barvách Michael Harding dozvědět něco nového? Zajímá vás, na které techniky je lze využít, nebo jak prodloužit jejich trvanlivost? Tady jste správně!
Přeloženo ze stránek výrobce.

4zf3fyns6h_____MH logo_2

Olejové barvy Michael Harding - často kladené dotazy (FAQ)

Otázka: Mají olejové barvy MH datum spotřeby nebo omezenou trvanlivost?

Odpověď: Ne, olejové barvy MH nemají datum spotřeby ani omezenou trvanlivost. Je však důležité správně pečovat o vaše barvy, aby si zachovaly optimální vlastnosti.

Pro prodloužení životnosti vašich olejových barev MH se doporučuje skladovat je na chladném, suchém místě mimo dosah přímého slunečního světla a extrémních teplot. Dále je vhodné skladovat barvy s těsně uzavřenými víčky, aby se zabránilo přístupu vzduchu, což by mohlo vést k vysychání a zhoustnutí barvy.

Stojí za zmínku, že olejové barvy MH jsou formulovány bez použití pojiv, plniv nebo jiných přísad. To znamená, že barvy sestávají pouze z vysoce kvalitních pigmentů a čistého lněného oleje. Díky vyloučení těchto dalších komponent si olejové barvy MH zachovávají svou integritu a nepodléhají typickému zhoršování kvality spojenému s určitými přísadami.

Dalším užitečným tipem je skladovat barvy víčkem dolů. Tento postup umožňuje, aby se jakékoli usazování nebo oddělování pigmentů odehrávalo na dně tuby, což následně usnadní práci s barvou.

Dodržováním těchto pokynů pro skladování a péči zajistíte, že vaše olejové barvy MH, které neobsahují pojiva, plniva ani jiné přísady, zůstanou v dobrém stavu a poskytnou vám živé a konzistentní výsledky pro vaše umělecké snahy.

Otázka: Jsou olejové barvy Michael Harding vhodné pro začátečníky?

Odpověď: Ano, olejové barvy Michael Harding jsou vhodné pro umělce všech úrovní dovedností, včetně začátečníků. Vysoce kvalitní pigmenty a hladká konzistence barev MH z nich činí skvělou volbu jak pro zkušené umělce, tak pro ty, kteří s olejomalbou teprve začínají.

Otázka: Mohu míchat olejové barvy Michael Harding s jinými značkami?

Odpověď: Ano, olejové barvy Michael Harding můžete míchat s jinými značkami olejových barev.

Otázka: Jsou olejové barvy Michael Harding světlostálé?

Odpověď: Ano, olejové barvy Michael Harding jsou známé svou výjimečnou světlostálostí. Vyrobeny jsou z vysoce kvalitních pigmentů, které byly testovány na stálost barvy, což zajišťuje, že vaše dílo si zachová svou živost a odolá vyblednutí v průběhu času.

Otázka: Mají olejové barvy Michael Harding silný zápach?

Odpověď: Olejové barvy Michael Harding jsou vyrobeny z čistého, vysoce kvalitního lněného oleje, který může mít mírný přirozený zápach. Tento zápach však obvykle není silný ani nepříjemný. Dostatečné větrání ve vašem ateliéru může pomoci minimalizovat jakýkoli zápach během malování.

Otázka: Obsahují olejové barvy Michael Harding rozpouštědla?

Odpověď: Ne, olejové barvy Michael Harding neobsahují rozpouštědla. Jsou proto oblíbené mezi umělci, kteří jsou citliví na rozpouštědla nebo trpí migrénami vyvolanými tradičními olejovými barvami. Pro mnoho umělců představují barvy Michael Harding velkou změnu, protože jim umožňují pokračovat v malování bez nepohodlí způsobeného rozpouštědly v jiných značkách barev.

Otázka: Jsou olejové barvy Michael Harding vhodné pro plenérovou malbu?

Odpověď: Ano, mnoho umělců si olejové barvy Michael Harding v plénerové malbě pochvaluje. Jejich vysoký obsah pigmentů, hladká konzistence a schopnost zachovat tahy štětcem z nich činí oblíbenou volbu pro zachycení barev a textur přírodního krajinného prostředí.

Otázka: Mohu použít olejové barvy Michael Harding pro techniku alla prima (mokré do mokrého)?

Odpověď: Samozřejmě! Olejové barvy Michael Harding jsou pro techniku alla prima velmi vhodné. Jejich máslová konzistence a vynikající mísitelnost z nich dělá ideální volbu pro vytváření spontánních a expresivních tahů štětcem.

Otázka: Jsou olejové barvy Michael Harding vhodné pro techniku impasto (aplikaci husté barvy)?

Odpověď: Rozhodně! Olejové barvy Michael Harding mají bohatou, hustou konzistenci, která je pro techniku impasto ideální. Vysoká koncentrace pigmentů zajišťuje živé výsledky i při aplikaci v silných vrstvách.

Otázka: Mohu použít olejové barvy Michael Harding pro techniky glazování?

Odpověď: Určitě! Olejové barvy Michael Harding jsou pro techniky glazování velmi vhodné. Jejich bohaté pigmenty a vynikající průhlednost umožňují vrstvení a vytváření tenkých, průsvitných glazur pro dosažení hloubky a jasu ve vašem díle.

Otázka: Jsou olejové barvy Michael Harding vhodné k použití na jiných površích než na plátně?

Odpověď: Ano, olejové barvy Michael Harding lze použít na různých površích, včetně plátna, dřeva, papíru a dalších. Doporučuje se správně připravit povrch a použít vhodné základní nátěry nebo primery pro optimální přilnavost a dlouhou životnost barev.

Otázka: Jsou olejové barvy Michael Harding šetrné k životnímu prostředí?

Odpověď: Michael Harding se zavazuje vyrábět olejové barvy, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Snažíme se používat udržitelné postupy a eticky získávat naše pigmenty, čímž minimalizujeme dopad na životní prostředí.

Otázka: Jak mám čistit štětce po použití olejových barev Michael Harding?

Odpověď: Pro čištění štětců postupujte podle těchto kroků:

  1. Odstraňte přebytečnou barvu: Otřete přebytečnou barvu ze štětce hadříkem nebo papírovým ubrouskem. Jemně stlačte štětiny, abyste odstranili co nejvíce barvy.
  2. Připravte čisticí roztok: Naplňte prázdnou nádobku teplou vodou a do ní přidejte malé množství jemného mycího prostředku na nádobí.
  3. Čistěte štětce: Krouživými pohyby štětec vymývejte a dbejte na to, aby se ze štětin uvolnily zbytky barvy. Můžete také jemně masírovat štětiny prsty, aby se odstranila odolná barva.
  4. Opláchněte štětce: Jakmile se štětec zdá být čistý, opláchněte jej pod teplou tekoucí vodou. Jemně stlačte štětiny, abyste odstranili zbytky čisticího roztoku.
  5. Opakujte podle potřeby: Pokud na štětci stále zůstávají zbytky barvy, opakujte kroky 2 až 4, dokud štětec není úplně čistý.
  6. Tvarujte štětiny: Po čištění jemně prsty vytvarujte štětiny štětce do původního tvaru.
  7. Sušte štětce: Položte štětec vodorovně na čistý ručník nebo ho zavěste za poutko se štětinami směřujícími dolů, aby tyto mohly samovolně úplně vyschnout. Vyhněte se používání přímých zdrojů tepla, jako je fén, protože by mohlo dojít k poškození štětin.

Dodržováním těchto kroků můžete účinně čistit své štětce po použití olejových barev Michael Harding, což zajistí jejich dlouhou životnost a udržení výkonu pro další použití.